Blog > Komentarze do wpisu
Kolejna weekendowa piekarnia
W której wzięłam udział. I nie żałuję :-), bo bułeczki zaproponowane przez Paulinę z Chlebek.tv są bardzo smaczne.

Bułeczki z czekoladą i kokosem

  • 570 g maki pszennej
  • 12 g drożdży suchych lub 24 g świeżych
  • ok 185 ml mleka
  • 85 g masła roslinnego (użyłam margaryny Kasia)
  • 5 łyżeczek cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 rządki czekolady (6-8 kostek)(z braku czekolady w domu 'zagospodarowałam' do przepisu czekoladowe literki do ozdabiania tortów)
  • plus jajko do smarowania

Drożdże rozpuszczam w mleku z dodatkiem cukru. Odstawiam.

Czekoladę siekam w drobne kawałki, takie duże okruszki.

Do miski z mąką wrzucam wszystkie składniki. Mieszam. Następnie przekładam na blat i wyrabiam kilka minut, aż ciasto będzie puszyste i gładkie

(u mnie ciasto wyrabiał mikser)


Ciasto lekko smaruje olejem i wkładam do miski. Przykrywam i odstawiam na 1 h wyrastania.


Wyrośnięte ciasto wyjmuję, chwilkę wyrabiam. Dzielę na 8-9 części i formuję owalne bułeczki. One sporo urosną, więc lepiej moim zdaniem, zrobić ciut dłuższe niż szersze :) (podzieliłam ciasto na 12 kawałków, ale spokojnie można by je podzielić jeszcze, bo bułki sporo urosły, tak jak pisze Autorka)

Układam bułeczki na blaszce, w 2 rzędach w 1,5 cm odstępach. Przykrywam i odstawiam znowu na 1h.

Wyrośnięte bułeczki smaruję rozkłóconym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego do 190 C piekarnika i piekę bułki ok 15 minut.

Bułeczki będą fajnie lekko złączone ze sobą, sa idealne na drugie śniadanie.

Smacznego :)



niedziela, 17 stycznia 2010, basiaurban

Polecane wpisy

  • Wyróżnienie i przenosiny

    Jest mi niezmiernie miło, ponieważ mój blog i moje prace dostały wyróżnienie od bejbi 88 . Dziękuję. Jednakże nie przekażę tego wyróżnienia dalej, z tej prostej

  • Weekendowa piekarnia

    Witam po długiej przerwie. I wcale nie robótkowo (chociaż i w tej dziedzinie coś tam się dzieje), ale tym razem kulinarnie. Od jakiegoś czasu jestem zarejestrow

  • ...ciasto.

    Zapraszam na sernik z rosą.

  • CHAŁKA

      Zaczniemy od czegoś słodkiego, a manowicie od chałki :) bardzo długo jej nie jadłam, ze względu na to, że mieszkam w Irlandii i rzadko kiedy można było j

  • Chleb pszenny z dynią

    Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Do ciasta dodałam starta dynię co bardzo wzbogaciło smak chleba. Polecam Składniki: 3,5 szkl mąki 1 szkl startej i odsączon

Komentarze
polinqa
2010/01/17 14:02:30
Basiu wyszły Ci śliczne :) takie wyrośnięte i smakowite :) z tymi literkami to bardzo pomysłowe, u mnie zawsze gdy potrzebuję czekolady to jej nie ma :)
Dziekuję za wspólne pieczenie :)
I dodam, że śliczniutki sweterek fioletowy w wpoprzedniej wiadomości.
Pozdrawiam Cię cieplutko - Paulina
-
2010/01/21 22:06:06
Basiu , ja zapomniałam ,że tu trzeba jeszcze szukać bułeczek , pozdrawiam
Ala
-
2010/01/23 01:29:41
Paulino, miło mi, że odwiedziłaś mojego bloga.
Alu, prowadzenie tego bloga nie jest moją najmocniejszą stroną, ale mam zamiar (po raz któryś zresztą) to zmienić. Także - zaglądaj :-)
-
ladyfanaberia
2010/02/09 18:28:15
Już od jakiegoś czasu myślę o upieczeniu bułeczek. Takich prawdziwych, ręcznie robionych, ciepłych i pachnących... Mmm :) Nigdy wcześniej nie próbowałam, ale Twoje szczegółowe instrukcje mobilizują do działania, a zdjęcia upieczonych bułeczek.... :)) Mam nadzieję, że na moim stole też niedługo pojawią się takie smakołyki.
WeekendowaPiekarnia Liczniki